От тази сутрин мисиите по евакуиране в Афганистан продължават. Снимка от борда на американски самолет със 640 афганистанци, които в паника щурмуват машината, обиколи света. Екипажът решава да ги евакуира, въпреки че пътниците са пет пъти над допустимото.

Снимка: EPA

12 военни полета на различни държави вече са евакуирали чужденци. От Кабул предава кореспондентът на "Скай Нюз" Стюарт Рамзи:

„Полетите отново бяха възстановени и дори преди малко излетя един самолет. Само стотина метра от мястото, на което се намирам, са се събрали хиляди хора и много от тях са отчаяни. Все повече бойци на талибаните пристигат и се очаква да обявят как ще съставят ново правителство. Интересното е, че обявиха амнистия за всички, работили за досегашните институции“.

С часове транспортни военни самолети кръжат в небето над Афганистан. В един от случаите след изстрели от земята, ситуацията ескалира и приземяването на машината е отложено.

От Пентагона възнамеряват да летят от Кабул на всеки час и са установили контакт със завзелите властта. Британското военно министерство също разпространи кадри с евакуиране на афганистанци, а улиците на града вече са под пълния контрол на талибаните, които се опитват да изградят друг образ.

„Сигурността е гарантирана и хората са щастливи. Преди да пристигнем всички си мислеха, че муджахидините ще ги ограбят и наранят. Сега като ни видяха са свободни. Всички пазари работят“, каза Мулави Рахмани, представител на талибаните.

Местна телевизия дори излъчи интервю с талибански лидер, водено от жена.

„Ние признаваме основните права на жените – на образование и работа, но в рамките на ислямските правила, а те изискват носенето на хиджаб“, заяви Сухаил Шахийн.

Снимка: EPA
Наблюдатели предупреждават, че талибаните владеят и периметъра около летището. Така става все по-трудно бягството за местните жители.