Силният снеговалеж и ниските температури в началото на седмицата затвориха училищата и магазините в гръцката столица Атина. Много обществени служби и предприятия преминаха към дистанционна работа, съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на държавната телевизия ERT.

Движението по някои централни пътища и по националния път, свързващ Атина с централна Гърция беше спряно, тъй като бурята „Барбара“ премина през страната и предизвика снеговалеж в столицата.

Някои метростанции в близост до международното летище в града също бяха затворени, а влаковите маршрути до северния град Солун бяха спрени.

Властите призоваха гражданите да избягват пътувания, които не са от първостепенно значение. Според държавната телевизия ERT спасителните екипи на пожарната са евакуирали четирима души, чийто автомобил е заседнал в снега в атинското предградие Аспропиргос.

Очаква се застудяването да продължи до вторник, като постепенно обхване източните и южните райони, включително остров Крит.

Обилният сняг е рядкост в гръцката столица, но страната е засегната от екстремни метеорологични условия вече трета поредна зима. До снега в понеделник зимата в Гърция беше необичайно мека за тази част от годината, съобщава още държавната телевизия ERT.