Смъртоносна гъбична инфекция засяга все повече хора активно болни с COVID-19 или вече преболедували болестта в Индия, пишат световните медии.

Случаи на мукомиркоза се докладват из цялата страна. Този тип гъбичка е често срещана в почвата, растенията, тор, плодове и зеленчуци, но много рядко причинява инфекции при здрави хора. Често може да бъде открита и в носоглътката на здрави пациенти.

Мукомиркозата засяга носа, устата, очите и синусите, като в много тежки случаи – и мозъка. Без лечение е смъртоносна, като 50% от случаите завършват с фатален край.

Според индийските лекари повишаването на случаите на мукомиркоза в страната се дължи на това, че масово се използва стероиди за лечението на COVID-19. Стероидите намаляват възпалението в белите дробове на пациенти с коронавирус, но създават и благоприятна среда за гъбичката.

Мукомиркозата става инфекция с намаляване на имунитета ни и по-често засяга диабетици. В Индия обаче се наблюдават и много пациенти с гъбичката, които заради използвани при лечение за COVID-19 стероиди имат повишена кръвна захар.

Снимка: Getty Images

До момента официално са докладвани около 100 случая на мукомиркоза в Индия, но вероятно са много повече. Инфекцията се появява от 12 до 15 дни след възстановяване от COVID-19. Тя се лекува с противогъбични инжекции, но при късно откриване на болестта единственият вариант е оперативно премахване на засегнатите от гъбичката тъкани, включително и премахване на очните ябълки.

Симптомите включват запушен и кървящ нос, подуване и болка около очите, затваряне на клепачите, замъглено зрение и в крайни случаи – слепота. Мукомиркозата се нарича и „черната гъбичка“, защото може да доведе до появата на черни петна около носа на пациента.

Повечето докладвани случаи в Индия са сред млади хора.