Епидемиолози отправиха призив за повишено внимание в цял свят, след смъртта на австралийско дете на 8-годишна възраст, ухапано или одраскано от прилеп, починало в края на февруари от вирусна инфекция, близка до бяса, съобщава АФП.

Момчето е третият пациент болест от 1996 г. насам починал т.нар. „лисавирус” на австралийски прилеп (ABLV), срещу който не съществува ваксина или ефикасно лечение.

Докторите Джошуа Франсис и Клеър Нърс от педиатричната болница в Бризбейн отправиха призив към населението, припомняйки че на теория вирусът може да се предава и от човек на човек, макар това все още да не е практически доказано.

Засичан както при прилепите, така и при летящите лисици „ABLV е бил смъртоносен във всички регистрирани досега случаи. Трябва да се повиши готовността на населението за рисковете, свързани с прилепите.”

Починалият пациент е бил ухапан от прилеп докато е бил на почивка със семейството си в щата Киунсленд, без да сподели с родителите си. Три седмици по-късно детето започва да получава конвулсии, остри болки в гърдите, висока температура и мозъчни кръвоизливи.