Смъртта на млада бременна жена в Полша отново разпали дебата за забраната на абортите в една от най-силно религиозните страни в Европа. Според активисти 30-годишната Изабела е щяла да оживее ако абортите бяха разрешени.

Изабела била в 22 гестационна седмица, когато починала от сепсис. Причината – лекарите чакали нероденото ѝ бебе, което било с изключително много дефекти, да умре по естествен път в утробата преди да го извадят.

Жената е приета в болница през септември, когато водите ѝ изтичат. „Бебето тежи 485 грама. Засега, благодарение на забраната за аборти, аз трябва само да лежа. И нищо не може да се направи. Лекарите ще чакат докато бебето не умре или не започне раждане. Ако това не се случи, вероятно ще получа отравяне на кръвта“, пише Изабела на майка си от болницата.

След като скенер показал, че плодът вече няма сърдечна дейност, лекарите разрешили провеждането на Цезарово сечение, но преди операцията Изабела издъхнала.

От болницата коментират, че са се съобразили със закона, забраняващ абортите. Те са освободили двама лекари, които са били на смяна по времето на смъртта.

През октомври 2020 г. в Полша беше приет закон, според който абортите при наличие на малформации на плода са противоконституционни. По този начин те на практика са забранени. След смъртта на Изабела активисти отново изразиха недоволство от закона, но властите смятат, че законът не е виновен.

„Когато става въпрос за здравето и смъртта на майката – тогава терминиране на бременността е възможно“, посочват от управляващата партия.