Сред вещите на починал при катастрофа мотоциклетист в околия Куршунлу на провинция Чанкаръ (Централна Турция) са намерени служебна карта на негово име от Националната разузнавателна организация (МИТ), 80 000 евро и автомат „Калашников”, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Установено е, че Юсуф Сай, на 32 години, пътувал с мотоциклет марка БМВ по пътя от Самсун за Истанбул, блъснал се челно в насрещно движещ се автомобил и починал на място.

Веднага възникна въпросът кой е всъщност Юсуф Сай и дали намерените при катастрофата документи са истински, или са фалшиви. Засега упорито се твърди, че служебната карта от МИТ на името на Юсуф Сай е фалшива.

Вестник „Ватан” е издирил в провинция Адапазаръ лице на име Юсуф Сай, което твърди, че мотоциклетът му марка БМВ е бил откраднат през 2011 г. и предполага, че по данните от свидетелството за управление на МПС е изготвена фалшива служебна карта от МИТ, предаде „Фокус”. Счита, че по всяка вероятност впоследствие регистрационният номер на мотоциклета е сменен, но е силно изненадан от намерената голяма сума валута и бойното оръжие, и няма обяснения за тях, посочва още телевизионният канал Ен Ти Ви.

На 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук, Северозападна Турция, при автомобилна катастрофа загиват бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултранационалистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко е ранен депутатът от Партията на верния път (ПВП) Седат Буджак.

Впоследствие са направени скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на специалните служби. У него са открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотици и хиляди щатски долари.