Случаят около руския двоен агент Сергей Скрипал обтегна отношенията между Лондон и Москва и връща вниманието към предишни подобни истории.

Разследване на 14 съмнителни смъртни случая във Великобритания, в които може би има руска следа – за това настоява един от депутатите в британския парламент. Сред тях са казусите „Литвиненко” и „Березовски”.

През 2006 г. бившият двоен агент Александър Литвиненко по спешност е приет в болница в Лондон. Три седмици по-късно умира. Отровен е с радиоактивен изотоп полоний-210, който е поставен е в чая му по време на среща в хотел.

През ноември 2012 г. при неясни обстоятелства не далеч от дома му в графство Съри загива и 44-годишният руски бизнесмен Александър Перепиличний. Той съдейства за разследване на корупция сред висши руски чиновници. Подозренията са, че е отровен.

Година по-късно, през март 2013 г., друг руски олигарх, получил политическо убежище във Великобритания – Борис Березовски, също е открит мъртъв. Смъртта му приличат на самоубийство, но последвали експертизи поставят това под съмнение.

Поредният случай на Острова връща спомена за „българския чадър"”. През септември 1978 г. на моста „Ватерло” в Лондон случаен минувач с чадър се блъска в писателя дисидент Георги Марков. Четири дни по-късно Марков умира.

Инжектиран му е рицин. Операцията е на тогавашната „Държавна сигурност”.

Британските власти засега се въздържат да отправят преки обвинения към Кремъл по последния случай с двойния агент Скрипал.

Те обаче потвърдиха, че бившият Скрипал и дъщеря му са отровени с нервноопаралитичен газ. Засега не е ясно точно какъв.

66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря продължават да са в кома. С опасност за живота е и полицаят, който първи ги открива близо до търговския център в Солсбъри.

Полицията постави ограничения и на гробището, където са погребани съпругата и синът на Скрипал. Те умират през последните две години също при странни обстоятелства.