Москва е недоволна от реакциите на Берлин за отравянето на опозиционера Алексей Навални. Посланикът на Германия днес беше извикан в руското външно министерство за разяснения.

Говорителят на външното ведомство Мария Захарова изрази недоволство, че информация за германското разследване, съвместно с Великобритания и България, за случаите „Навални“, „Скрипал“ и „Гебрев“ – се получава от сайтове със съмнителна репутация.

„Очакваме Берлин да предостави всички налични данни: както резултатите от лабораторни изследвания, така и някои от „доказателствата“, с които разполага германското външно министерство. Очакваме германския посланик в Смоленка. Време е да разкрием картите, защото за всички е очевидно: Берлин блъфира, обслужва мръсно политическо огнище“, написа във „Фейсбук“ Захарова.

След критиките от Запада, днес и Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН призова Москва за пълно съдействие при разследването. „Не е добре просто да се отрича, че е бил отровен и да се отхвърля необходимостта от честно, независимо, задълбочено и прозрачно разследване. Руските власти са длъжни да разследват изцяло кой е отговорен за това тежко престъпление, извършено на руска земя“, посочи Рупърт Колвил, говорител на Службата на Върховния комисар за правата на човека. 

В изявление пред медиите лекуващият лекар на Навални в болницата в Омск отново отрече да има данни за отравяне с „новичок“.