Външното министерство на Италия привика френския посланик на разпит след като президентът Еманюел Макрон обвини Рим в безотговорност. Причината е решението на властите да не отворят пристанището си за кораб с над 600 мигранти на борда, съобщи AFP.

Градусът на напрежението се покачи още, след като по-късно вътрешнният министър на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост” и да допусне на територията си повече търсещи убежище.

В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост”, като приеме в страната повече търсещи убежище.

Скандалът избухна след като Салвини предупреди, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище.

Салвини призова властите на Малта да дадат приемат кораба с мигранти, спасени при няколко проведени по-рано акции. Той посочи, че е ангажимент на Валета да гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта.

„Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг”, категоричен беше Салвини.

 На борда на кораба „Акуариус” имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. След отказа на Италия и Малта да ги приемат, правителството на Испания отвори пристанището си и плавателният съд акостира във Валенсия.