Словенският парламент одобри снощи закон, разрешаващ еднополовия брак, с което стана 11-ата страна в Европейския съюз, приела подобна законодателна мярка, предаде Франс прес.

Парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се промени в семейното законодателство, които позволяват на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца.

По-рано Словения разрешаваше еднополов партньорски съюз, но без право на осиновяване на деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Предложеният от опозиционната Обединена левица закон получи подкрепата на центристката партия на премиера Миро Церар, както и на коалиционния му партньор - социалдемократите.

Новият текст, който дефинира брака като доживотен съюз на две лица независимо от техния пол, слага край на досегашната дискриминация, подчерта депутатът Матей Ватовец от Обединената левица, докладчик по закона. По думите му от този ден Словения става действително толерантна общност и встъпва в 21 век.

Дясноцентристката опозиция бе предупредила, че ще гласува против закона, който според нея подкопава традиционните семейни ценности.

По време на заседанието около 2000 души протестираха пред парламента. Те заявиха, че ще внесат петиция с подписи за организиране на референдум, който да попречи на влизането в сила на текста.

Референдум за прилагане на закон може да се свика при условие, че се съберат 40 000 подписа. През март 2012 година словенците отхвърлиха с 55 процента гей брака на референдум, който беше белязан от много слабо участие на гласоподавателите.