Словакия и Украйна сключиха сделка за нова система за търговия със зърно, според която настоящата забрана за внос трябва да бъде премахната до края на годината. Това съобщават словашките власти, цитирани от АФП.

„Докато тази система не бъде стартирана и пълната ѝ функционалност не бъде тествана, забраната за внос на четири стоки от Украйна ще остане в сила до края на 2023 г.“, се казва в изявление на словашкото министерство на земеделието.

Това идва на фона на изявлението на Украйна, че ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да премахнат забраната за внос на зърно и друга селскостопанска продукция.

Европейският съюз (ЕС) обяви в петък, че няма да удължи забраната за внос на украинско зърно, въведена през май тази година, както и че Киев ще въведе допълнителни мерки, за да не се стига до изкривяване на пазара.

Полша, Унгария и Словакия обаче решиха, че ще въведат самостоятелни забрани. България се отказа от ограничителните мерки с решение на Народното събрание. Това доведе до фермерски протести и случването на меморандум между тях и правителството.