Европейската комисия да вземе мерки по твърденията, че някои компании продават стоки с по-ниско качество в Централна и Източна Европа, отколкото в останалите европейски страни, призова словашкият премиер Роберт Фицо.

По думите му проблемът варира от лошото качество на меса и шоколади до прах за пране с по-малко количество активни съставки.

„Не може да допуснем шоколадът в Австрия да е с по-добро качество. Той е на същата цена, в същата опаковка, а качеството не е същото в Унгария, Полша, Чехия и Словакия”, заяви Фицо.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласи, че тази практика е неприемлива и каза, че Комисията скоро ще издаде насоки, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите.

Преди ден и Румъния призова ЕС да обърне внимание на „двойните стандарти”, използвани от компаниите за производство на храни при продажбата на различни продукти под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа.

Практиката се смята за законна в ЕС, при положение че всички съставки на храните са изредени.

Властите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха няколко международни търговски вериги за използването на тази вратичка за продажбата на по-нискокачествени продукти в съответните страни.