Бежанците поеха към Хърватия. След като Унгария затвори вчера границата си със Сърбия, хиляди тръгнаха към сръбско-хърватската граница в опит да стигнат до Западна Европа.

В същото време Австрия затвори границата си с Унгария.

277 мигранти са влезли в Хърватия от Сърбия, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, което промени маршрута на мигрантите.

Броят на хората расте, заяви хърватският вътрешен министър Ранко Остоич, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Зоран Миланович заяви в парламента, че планира да се срещне с австрийския канцлер Вернер Файман в четвъртък, за да обсъдят проблема с мигрантите.

„Ясно е, че тези хора не искат да останат в Хърватия”, посочи той.

Снимка: Reuters

Балканският път на бежанците се промени, след като Унгария затвори границата си със Сърбия с ограда и въведе нови закони.

В резултат всички 367 души, влезли на унгарска територия вчера, са арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

За 24 часа на сръбско-унгарската граница се струпаха около 3000 души. Много от тях поеха по новия път към Хърватия, но той крие рискове като минни полета останали от юговойните.

„Имаме различни варианти за действие, които сме обсъждали с Евросъюза. Но Сърбия не може да се справи сама със ситуацията. Сърбия не обвинява никого за кризата, но и не сме ние причината за нея. Нашата задача е да гарантираме сигурността в Сърбия, но и да се потрижим за тези хора и да покажем хуманност към тях”, коментира сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович.

Междувременно потокът от бежанци не спира. Стотици хора са на международната автогара в Истанбул.

Други са се събрали край магистралата за Капъкуле недалеч от Одрин. Турските власти засега не им разрешават да стигнат до граничните пунктове с България и Гърция.

Днес се очаква депутатите в Европейския парламент да обсъдят идеята за разпределяне на 120 хиляди имигранти сред държавите от Евросъюза.

Спряха влаковете между Залцбург и Германия

Спрени са влаковете между австрийския град Залцбург и Германия, предаде Ройтерс.  Това е станало по нареждане на германските власти, съобщи австрийската железопътна компания. Заради граничните проверки и бежанския поток се е наложило някои влакове да бъдат спрени, а други са се движили със закъснение. 

Стотици мигранти са напуснали гарата в Залцбург и се опитват да влязат пеша в Германия. Целта им е да стигнат до близкия германски град Фрайласинг, предаде от мястото на събитието репортер на Асошиейтед прес. 

Въпреки въведения от Германия контрол по границата й с Австрия, около 3500 хиляди бежанци са успели да я пресекат вчера, съобщи представител на полицията в град Розенхайм, цитиран от ТАСС. 

Повечето от мигрантите са били доставени в сборен пункт, създаден в град Фрайласинг, Бавария. Оттам са били разпределени в други населени места в Германия. Задържани били 13 души, превозващи нелегално мигранти.

В сравнение с началото на седмицата днес отново се е увеличил броят на бежанците, пристигащи с влак в Мюнхен.

Само до 8 часа местно време главната железопътна гара на баварската столица е приела около 700 души. 

В неделя Германия временно възстанови контрола по границата си с Австрия, за да се справи с безкрайния поток от бежанци. Избирателни проверки се извършват и по границите на ФРГ с Белгия, Люксембург, Франция и Швейцария.