Парламентът в Индонезия прие нов наказателен закон, който забранява секса извън брака. Той ще се прилага както за индонезийски граждани, така и за чужденци и туристи, пише Си Ен Ен. 

Според приетите текстове сексът извън брака носи потенциална присъда от една година затвор. Въпреки това обаче, има ограничения за това кой може да подаде официална жалба.

Новият закон забранява още съжителството преди брака, вероотстъпничеството и предвижда наказания за обида на президента или изразяване на възгледи, противоречащи на националната идеология.

Ще повлияят ли тези забрани на туризма?

Промените в Наказателния кодекс разтревожиха не само защитниците на правата на човека, които предупредиха, че те могат да потиснат личните свободи, но и представителите на туристическата индустрия, които се опасяват от потенциалното им негативно въздействие върху туризма.

Очаква се законите да създадат проблеми на бизнес средите, особено на тези, които редовно приемат и обслужват чуждестранни граждани и туристи.

Остров Бали, например, разчита в голяма степен на приходите от туристи и все още се възстановява от пандемията, която възпрепятстваше пътуващите.

На пресконференция във вторник министърът на правосъдието и правата на човека заяви, че не е лесно за една мултикултурна и мултиетническа страна да направи наказателен кодекс, който „да отговаря на всички интереси“.

Путу Винастра, председател на Асоциацията на индонезийските туристически агенции (ASITA) в Бали, заяви пред Си Ен Ен, че законите ще „накарат чужденците да се замислят“ дали да посетят Индонезия.

„От наша гледна точка като участници в туристическия бранш този закон ще бъде много проблемен“, каза още Путу.

Той постави въпроса как ще се следи за спазването на законите.

„Трябва ли да питаме чуждестранните двойки дали са женени или не? Трябва ли двойките туристи да доказват, че са женени“, пита той.

Путу заяви, че законите могат да бъдат „контрапродуктивни“ за всички усилия за привличане на туристи обратно на острова.

По думите му, ако тези закони наистина се приложат, туристите могат да лежат в затвора и това ще навреди на туризма.