Европейските държави и президентът на САЩ Джо Байдън осъдиха нападението в Северно Косово. При инцидента миналата нощ загина един служител на реда и друг беше ранен.

В последвалата престрелката бяха застреляни четирима от нападателите - етнически сърби. В памет на убития полицай, в Косово е обявен национален траур, а сръбският президент Вучич отново заяви, че Белград никога няма да признае независимостта на Косово.

В нощта срещу неделя в село с етнически сърби беше убит полицай. Нападателите се барикадариха в православен манастир. Последва многочасова престрелка с косовската полиция. Сръбският президент и премиерът на Косово си размениха взаимни обвинения. 

"Съжалявам, че някои сърби се поддадоха на тези провокации. Албин Курти е единственият, който носи вината, единственият, който иска конфликт и война", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

"30 тежко въоръжени лица, професионалисти, военни или полицаи се намират в близост до нашите полицейски сили. Снимки от мястото на инцидента показват, че не става дума за въоръжени цивилни", каза министър-председателят на Косово Албин Курти.

Косовските власти обявиха, че ситуацията се е успокоила. Говорител на Брюксел предупреди Белград, че на страната може да ѝ бъдат наложени същите санкции, както на Косово, за неспазване на споразуменията.