Испания е в тридневен траур. Общо 14 души загинаха при нападенията в Барселона и Камбрилс, 130 са ранени. Четвърти човек беше задържан във връзка с атаките, обяви полицията в Каталуния.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента най-търсеният човек в Испания е 18-годишният Муса Оукабир, по-малкият брат на Дрис Оубакир, един от задържаните вчера в Камбрилс. Според испански медии Муса е наел буса, с който е извършил атентата в Барселона, с откраднатите документи на брат си.

За кражбата съобщи самият Дрис при разпита. След като прегазил хората на "Ла Рамбла", Муса избягал пеша.

Премиерът Мариано Рахой проведе извънредно заседание по сигурността с представители на властите в Каталуния и с министри. „Най-голямата ни грижа е да подредим фактите, да изпратим престъпниците където им е мястото, и да действаме ефективно, за да избегнем подобни атаки в бъдеще”, подчерта той. 

Снимка: Reuters

Властите смятат, че има връзка между атаките в Камбрилс и Барселона, както и с експлозията в къща в Алканар по-рано вчера, при която загина един човек. Разследва се терористична клетка с поне 8 души. Има информации, че са планирали атаки и с газови бутилки. 

Снимка: EPA

Терористична клетка от 8 души е подготвяла атаката в Испания.

Бял микробус връхлетя към 16:50 ч. местно време вчера върху пешеходците на улица "Ла Рамбла", в туристическото сърце на Барселона, при което загинаха 13 и бяха ранени около сто души.

Около осем часа по-късно, малко преди полунощ, автомобил се вряза в множеството на крайбрежния булевард в курорта Камбрилс, на 120 км южно от Барселона, ранявайки седем души, включително един полицай. Пострадала жена почина в болница.  

След атаката последва стрелба, при която полицията ликвидира намиращите се в колата предполагаеми терористи, опасани с фалшиви пояси с експлозиви.

Шумната иначе улица „Ла Рамбла” днес беше огласена от траурен камбанен звън. Хиляди коленичиха на местата, където терористите са прегазвали невинни.

Снимка: EPA

Точно в 13 ч. цяла Испания запази минута мълчание в памет на жертвите.

За Асика е непосилно да овладее мъката си. „Много ме боли, защото има малки деца сред жертвите. Това можеше да се случи на нас. Можеше да съм аз, брат ми”, казва през сълзи тя. 

Снимка: EPA

Тишината на „Ла Рамбла” беше нарушена от многохилядна демонстрация, целяща да покаже на света, че Барселона не се страхува от терора.

Херман води със себе си дъщеря си Паула, на която иска да покаже, че доброто винаги побеждава.„Тези хора трябва да изчезнат. Ние не се страхуваме. Продължаваме с живота си всеки ден. Всичко ще е същото. Утре е нов ден”, убеден е той.

Вчера обаче адът сякаш за няколко минути идва на „Ла Рамбла”. Джонатан е свидетел на хаоса и паниката по време на атаката. Някои от ранените се  скриват в туристическото му бюро.

„Всички тичаха и крещяха. Опитах да успокоя хората, защото бяха в шок. Имаше много писъци”, спомня си той. 

И сякаш за да намигне на дявола, микробусът на терористите спира точно върху известната мозайка на Хуан Миро. Изкуство, завещано на поколенията, днес е покрито от цветя и свещи.

Снимка: Reuters

Властите съобщават, че загиналите и пострадалите са от 34 националности - от Испания, Франция, Германия, през Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Тайван, до Гърция, Румъния и Македония.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-малката жертва е 3-годишно момиченце. 

Снимка: Reuters

60-годишният Франсиско Родригеш е първата идентифицирана жертва от Испания.

Италианецът Бруно Галота оставя две сирачета. Децата са вървели зад баща си и по чудо са оцелели. 

Снимка: btvnovinite.bg

44-годишната Елке ван Бокрик е била в Барселона вчера с мъжа си и синовете си. Жената е една от потвърдените жертви от Белгия.

43-годишният Джаред Тъкър се издирва от съпругата му. Тя пусна призив в „Туитър” в опит да го намери. Двамата са били на романтична разходка в центъра на Барселона вчера вечерта.

В неизвестност остава и 7-годишният Джулиан Кадман от Великобритания.

Най-много от пострадалите са френски граждани – 28.

8 са в много тежко състояние, а от тях 4 са деца. Във френското външно министерство преди 24 часа беше създаден кризисен щаб, в който са получени 3000-4000 обаждания. Нито един от заподозрените не е с френска националност, предаде кореспондентът ни в Париж Десислава Минчева.

Снимка: btvnovinite.bg

Вълна от съпричастност заля социалните мрежи и този път.

Снимка: btvnovinite.bg

Обикновени хора и политически лидери реагираха остро след терора в Испания.