Руските изтребители и ПВО ще следят като потенциални мишени самолетите и дроновете на международната коалиция в Сирия в случай, че минат западно от река Ефрат. Това обявиха от руското Министерство на отбраната, след като по-рано днес американски изтребител свали бомбардировач Су-22 на сирийските правителствени ВВС.

Москва първоначално реагира сдържано на инцидента в района на град Ракка, където едни с други се бият подкрепяната от Запада опозиция, лоялни на режима на Башар Асад милиции и джихадистите от ИДИЛ. Според Вашингтон бойният самолет е атакувал позиции на Сирийските демократични сили въпреки неколкократни предупреждения.

Руското военно ведомство на свой ред обяви, че не е било информирано за случилото се от американска страна. Атаката срещу бомбардировача е грубо нарушение на суверенитета и международното право може да се нарече военна агресия, посочиха от министерството, цитирани от РИА „Новости”.

Руските власти искат случилото се да бъде разследвано от американското командване, като междувременно обявиха и излизането си от споразумението за предотвратяване на инциденти и обезпечаване на безопасността на полетите над Сирия.

Инцидентът е станал в контролираната от "Ислямска държава" провинция Ракка.

Пилотът на изтребителя е успял да катапултира, но се е приземил на контролиран от джихадистите район.

Междувременно сирийската армия за първи път влезе в преки сблъсъци с подпомагани от Съединените щати умерени бунтовници, които също се сражават срещу "Ислямска държава".