Индия и Канада са в дипломатически скандал, след като канадският премиер обвини индийското разузнаване в убийството на сикхски активист във Ванкувър. Във връзка с разследването по случая канадските власти изгониха висш индийски дипломат. Последва реципрочна мярка от страна на индийското външно министерство. Оттам също така излязоха с позиция, в която категорично се отрича страната да е замесена в покушението.  

Хардип Сингх Ниджар беше застрелян пред сикхски храм в предградие на Ванкувър на 18 юни тази година. Районът е дом на голяма сиксха общност, получили убежище в Канада.

Ниджар е обявен за терорист и издирван от Индия. Смята се, че е организирал тренировъчни лагери за войски на сикхското политическо движени „Халистан“. То се бори за създаването на независима сикхска държава в района на Северна Индия и Източен Пакистан.

От своя страна САЩ изрази загриженост. Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън заяви, че остават в постоянен контакт с канадските си партньори и е от критично значение канадското разследване да продължи.