Нова страница в отношенията между Гърция и Турция. Това стана ясно от изявленията на двете страни след историческата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина.

Снимка: bTV


Ердоган пристигна в имението "Максимус" при безпрецедентни мерки за сигурност. Повече от час и половина продължи срещата между него и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Лидерите на двете държави обсъждаха теми, свързани с двустранното сътрудничество. Подписаха се 15 споразумения за сътрудничество с акцент икономика, туризъм и миграция. Теми като Кипър, границата в Егейско море или спорните газови находища в Средиземно море не бяха засегнати.

„Изключително важно е, че през последните месеци двете страни вървим по спокоен път. Гърция и Турция, Турция и Гърция трябва да живеят мирно. Трябва да се изговорят различията, които са известни, и да се обсъждат, и да се търсят решения“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

„Искаме да превърнем Егейско море в море на мира и сътрудничеството. Както Турция, така и Гърция, искаме да дадем пример на целия свят с взаимните стъпки, които ще предприемем. Казвам го открито - няма проблем между нас, който да не може да бъде разрешен“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент разговаря и с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Историческата визита е продължение на разговорите от Вилнюс и Ню Йорк, на които дипломатическите отношения между двете държави започнаха да се затоплят след редица остри коментари между Гърция и Турция през последните години.