Протести започнаха из цял Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини при арест миналия петък. Правозащитна организация съобщи, че най-малко 35 души, сред които четирима служители на реда са били убити, докато според държавната телевизия броят на жертвите е 17. 

Безредиците продължават вече седми ден и са едни от най-големите от години. Те бяха предизвикани от смъртта на Махса Амини, която беше задържана от т.нар. "нравствена полиция" заради "неправилно" носене на хиджаб.

Най-малко 270 души са ранени, а над 450 са арестувани. В Техеран се водят битки между иранската полиция и антиправителствените протестиращи. На кадри от социалните мрежи се чува как органите на реда използват истински куршуми срещу демонстрантите.

Протестите достигнаха до 80 други града. В опит да спрат демонстрациите иранските власти ограничиха достъпа до интернет в страната. През последното денонощие са подпалени 2 полицейски управления и полицейски автомобил.

Бащата на починалата жена обвини властите в лъжа. Той заяви, че не са му позволили да види доклада от нейната аутопсия, но че свидетели са му разказали, че тя е била бита в ареста - нещо, което от полицията отричат.