Руските власти могат да ограничат вноса на чешки продукти, по-специално - бира. Подобна мярка се разглежда от Москва като един от вариантите за асиметричен отговор на експулсирането на голям брой руски дипломати от Прага, пише вестник „Комерсант“.

По отношение на други страни, последвали примера на Чехия - Словакия, Латвия, Литва и Естония - Москва вече обеща реципрочно експулсиране. Такава съдба сполетя и петима полски дипломати в петък: те се прибират у дома, защото Варшава преди това беше обявила експулсирането на трима руснаци. В случая ставаше дума за солидарност не с Чехия, а със САЩ, които също обвиняват Москва във „враждебна дейност“.

Сега руските власти обмислят възможността за въвеждане на асиметрични санкции срещу Чешката република, а именно, ограничения върху вноса на редица чешки стоки. Според източници от държавните структури на Руската федерация, които са запознати с обсъждането на въпроса,  „може да се наложи Москва да прибегне до икономически санкции“.

Един от източниците на „Комерсант“ е сигурен, че чешката бира ще бъде забранена. Вносът на пивото в Руската федерация през 2020 г. възлиза на повече от 38 милиона долара, а миналата година тази цифра се е увеличила с почти 10% в сравнение с 2019 г.

Директорът на Центъра за изследване на федералните и регионалните алкохолни пазари (CIFRRA) Вадим Дробиз смята възможната забрана за внос на бира от Чехия за символична мярка. Според него в момента оборотът на бира и бирени напитки в Русия е 8 милиарда литра, от които само 5% се внасят в страната. В общия обем на вноса делът на Чешката република е около 10% в натура, или 40 милиона литра годишно, каза експертът. Според него този продукт става по-скъп при търговията на дребно поради колебанията в обменния курс. „Напитките, произведени в Чешката република, се консумират редовно или от време на време с по-малко от 2 милиона души ”, посочва Вадим Дробиз пред „Комерсант“.