Великобритания изглежда сякаш най-решителна да налага сериозни санкции срещу Владимир Путин и властта в Кремъл. Борис Джонсън е готов дори да използва военна сила.

Този петък инвазията е на първите страници на вестниците във Великобритания и ясно личат алюзиите между личността на Путин и Хитлер.

Досега Обединеното кралство наложи най-големият набор от икономически санкции на Русия. Остава въпроса за настояването за спиране на международните платежни системи суифт в Русия и постигане на съгласие сред съюзниците.

Но дотогава се налага замразяване на активи на всички големи руски банки, ограничаване на паричните средства, държани от руски граждани в банките на Обединеното кралство и санкциониране на повече от над 100 физически юридически лица.

Обявявайки санкциите, за които Джонсън обеща, че ще затруднят руската икономика, той даде и конкретни примери за последиците. За един ден руските акции се понижиха с цели 45%, заличавайки 250 милиарда долара от стойността им, което е най-големият спад за един ден в историята.

„Сбербанк“, най-големият кредитор в Русия, понижи цената си с цели 45%, а „Газпром“ поевтиня с цели 39%. Рублата се срина до рекордно ниски нива спрямо долара.

Санкциите на Великобритания включват още ключови олигарси, чиито активи ще бъдат замразени. Обединеното кралство замрази активите на всички големи руски банки, включително ВТБ, втората най-голяма банка в Русия. Сред юридическите лица и дъщерни дружества е „Ростех“, най-голямата отбранителна компания в Русия, която изнася оръжия за 10 милиарда паунда годишно.

Олигарсите, които ще бъдат санкционирани, включват бившия зет на Путин - Кирил Шамалов, най-младият милиардер в Русия  -Денис Бортников, председател на управителния съвет на ВТБ, Юрий Слюсар, директор на обединената авиостроителна корпорация.

На руската авиокомпания „Аерофлот“ ще бъде забранено да каца във Великобритания и в отговор Кремъл забрани полети на британския авиопревозвач до Русия.

Предвижда се законодателство за забрана на много широк спектър от високотехнологичен износ за Русия, включително полупроводници.

Ще продължим с безжалостната мисия да изтласкваме Русия от световната икономика парче по парче, ден след ден и седмица след седмица, заяви Джонсън.

Обсъждат се санкции и срещу Беларус, тъй като Русия е използвала страната, за да нахлуе в Украйна.

  • Русия обяви, че е свалила два украински дрона до Курск
  • 270 руски ракети са изстреляни по Сумска област за последните 24 ч.
  • Най-малко пет души, сред които и дете, са ранени при удари в Донецка област
  • Войната в Украйна: Най-малко 17 жертви на ракетен обстрел в Одеска област
  • Путин: За Русия не е проблем, ако Финландия и Швеция влязат в НАТО
  • Панихида в Бургас в памет на загиналите при ракетния удар в Кременчук
  • Нови руски удари с цивилни жертви в южния пристанищен град Николаев
  • Джонсън: Ако Путин беше жена, нямаше да започне „безумната мачовска“ война в Украйна
  • Зеленски обвини Русия в тероризъм след ударите по търговски център
  • Руска ракета удари търговски център в украинския град Кременчук

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!