Нови остри реакции по света след обявената от Русия анексия на четири области в Украйна и нови тежки сражения в окупираните региони.

Украинските сили са обградили напълно град Лиман.

Най-голямото насилствено присвояване на територия от Втората световна война насам беше и в центъра на заседанието на Съвета по сигурност на ООН.

Внесената от Съединените щати и Албания резолюция, осъждаща анексията и призоваваща Москва да се изтегли незабавно от Украйна, беше посрещната с мигновено вето от Русия. 10 държави подкрепиха документа, Китай и Индия бяха сред въздържалите се.

„Организацията на обединените нации е изградена върху идеята, че никога повече няма да бъде позволено на една държава да отнема със сила територията на друга. Опитите на Русия за анексиране без съмнение са точно такива“, каза Линда Томас‑Грийнфийлд, постоянният представител на САЩ в ООН.

„Някои от нашите колеги достигнаха ново дъно. Не знам за други примери, в които Съветът за сигурност е приемал резолюции, осъждащи директно един от членовете“, каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

По време на заседанието – Русия обвини Съединените щати за течовете по газопорводите Северен поток 1 и 2. От Белия дом отрекоха категорично и обявиха нова военна помощ за Украйна. Междувременно силите на Киев бележат успехи в анексираната Донецка област.

Имаме значителни резултати в източната част на страната ни. Всички чуха какво става в град Лиман, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Лиман е железопътен възел и важен център за доставки в западния край на Донбас.