Половината германци искат нови избори, след като канцлерът Ангела Меркел не постигна споразумение за управляваща коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените. Една пета подкрепят съставянето на правителство на малцинството, сочи социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитване, извършено за всекидневника "Билд", 49,9% от анкетираните са за предсрочни избори. Посочва се също, че 48,5% смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18% от запитаните. На изборите през септември ГСДП, която четири години управляваше заедно с канцлера, не се представи добре.

Провалът на преговорите между консервативния блок на Меркел, СвДП и Зелените предизвика политическа несигурност в Германия и постави на дневен ред възможността за предсрочни избори.

В изследването се посочва, че според 28% от запитаните отговорност за неуспеха на преговорите носи Кристиан Линднер, лидерът на СвДП, според 27% - Меркел, а само 13% обвиняват за това лидера на Зелените Джем Йоздемир.

Всеки четвърти смята, че Меркел трябва да се кандидатира отново за канцлер, ако има предсрочни избори. 24 на сто биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне друг кандидат, макар да няма особен консенсус кой да бъде.

Председателят на германската Свободна демократическа партия не вижда смисъл да бъдат подновявани преговорите за управляваща коалиция с участието на либералите, консервативния блок Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Зелените. Той заяви това в публикувано вчера интервю за германския вестик "Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

"В такава политическа конфигурация и с такова политическо съдържание няма смисъл да се започват наново преговорите", каза Линднер.