Масови протести и сблъсъци с полицията във Франция заради прокарването на спорната пенсионна реформа. Стотици са задържани, а органите на реда използваха мощни водни оръдия и сълзотворен газ.

Протести в Париж срещу пенсионната реформа
Снимка: bTV

Вчера следобед изненадващо френският президент Еманюел Макрон си промени мнението и реши да избегне рискован вот в Националното събрание. Гласовете на няколко депутати можеше да не достигнат. По конституция, когато една реформа засяга държавните финанси, тя може да бъде прокарана със специална процедура, която заобикаля вота на депутатите.

В този момент гневът на протестиращите от два месеца буквално изригна. 

„Прокараха я със сила, не зачетоха демокрацията. Процедурата е използвана и преди, но сега имаше тотално незачитане на случващото се на улицата от седмици насам“, казва Натали.

„Аз съм „за“ пенсионната реформа. Поддържам тази процедура, дори и да не е много демократична“, казва студентът Глен.

„Естествено, че съм против, както и мнозинството от французите. Много е жалко да се използва процедура за прокарване, вместо да мине през вот“, смята Мартен.

В понеделник ще бъде внесен вот на недоверие към правителството. Възможните сценарии са два - вотът да бъде отхвърлен и правителството, както и спорната пенсионна реформа да останат, или вотът да мине, а правителството и реформата да паднат.