Министър-председателят на Белгия Александър Де Кро обяви оставката си след поражението на неговата партия Фламандските либерали и демократи (Open Vld) на федералните избори.

„За нас това беше една особено трудна вечер, ние загубихме. От утре ще бъда министър-председател в оставка“, каза той пред своите поддръжници на митинг. Председателят на партията Том Онгена също ще подаде оставка. 

Белгия проведе национален вот за 150-те законодателни места в Камарата на представителите на 9 юни, в същия ден на изборите за Европейски парламент.

„Но либералите са силни, ние ще се върнем“, добави министър-председателят Александър Де Кроо.

При преброени почти 90 процента от гласовете Open Vld в момента печели 5,9 процента от гласовете на федералните избори. 

Консервативната партия N-VA поведе в гласуването с прогнозна победа от 24 места в Камарата на представителите. Крайнодясната партия Влаамс Беланг се очаква да спечели 20. На трето място се очаква либералната партия Mouvement Reformateur (MR) да получи 19 места.

Победата на N-VA изглежда е предотвратила превземането на властта от Vlaams Belang - фламандска националистическа партия, която има за цел да раздели Белгия на две държави, пише Kyev Independent.

Де Кро ще остане на поста служебен министър-председател до съставянето на ново правителство.

„Убеден съм, че се нуждаем от ново правителство бързо, с пълни правомощия. Сигналът на избирателите е ясен“, каза той.

Снимка: Getty Images

В Белгия е обичайно премиерът да подава оставка след изборите, за да улесни краля при свикването на консултации за съставяне на ново правителство. 

През март Де Кро се обяви срещу руските пропагандни кампании, разпространявани чрез уебсайта „Гласът на Европа“. 

„Русия иска да унищожи нашата демокрация“, заяви дьо Кроо и заяви, че чешкото и белгийското разузнаване са показали, че на европейски и белгийски депутати се плаща, за да разпространяват прокремълска пропаганда.