След като този петък по обяд бившият австрийски канцлер и ръководител на Австрийската народна партия Себастиан Курц неочаквано за всички обяви, че се оттегля от политиката, в следобедните часове говорител на настоящия ръководител на федералното правителство Александър Шаленберг заяви за пресата намерението на му "да предостави поста си на разположение".

Дипломатът от кариерата Шаленберг, който само преди седмици прие поста канцлер от Курц, избра тази формулировка, за да заяви, че не се стреми към партийна кариера.

"Не е мое намерение, никога не е била моя цел да поема поста на ръководител на Австрийската народна партия. Защото съм твърдо убеден, че двата поста - на федерален канцлер и на ръководител на партията, спечелила най-много гласове - бързо трябва да бъдат обединени в едни ръце", заявява канцлерът в съобщението за пресата.

По-нататък Шаленберг добавя, че е приел поста на федерален канцлер "в много предизвикателна фаза на федералното правителство и на Австрийската народна партия".

Не закъсняха и първите реакции. Както съобщава "Курир", Австрийската народна партия опитва да направи нов старт. Със сливането на двата поста трябва да бъде създаден отново център на властта. За фаворит се смята министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Споменава се също и името Михаел Щругъл, шеф на голямата австрийска електрическа компания "Фербунд", или това на министъра за връзки с ЕС Каролине Едщадлер, която би била първата жена партиен лидер.

Засега наблюдателите дават най-големи шансове на Карл Нехамер да поеме управлението.