Бурята „Бернард“ връхлетя Южна Испания, като причини жертви, рани хора и нанесе над 2000 щети, съобщиха службите за спешна помощ на региона Андалусия, цитирани от Анадолската агенция.

Нетипичната буря, която донесе силни ветрове и проливни дъждове, достигна своя пик късно през нощта в неделя и рано сутринта в понеделник. Според метеорологичните служби тя е имала характеристиките на тропическа буря.

Един от загиналите при бурята е шофирал в провинция Уелва, когато свлачище е преобърнало колата му от пътя. Властите предполагат, че друг мъж е загинал в Кордоба, след като е бил ударен от ламарина, която вятърът откъснал от сграда.

Бурята връхлетя тежко известния сред туристите дворец Алхамбра, където трима бяха ранени от падащи клони. Сред тях е 16-годишно момиче от Полша което се лекува в интензивно отделение. Има информация и за няколко ранени от падащи дървета в Андалусия.

В няколко места се съобщава, че скоростта на вятъра е достигнала над 100 километра в час. Видеоклипове показват, че поривите са можели да изтръгнат дърветата от корените.

Испанската метеорологична служба Aemet призна, че бурята е действала по-различно, отколкото са предполагали, и работят, за да установят дали е била тропическа или субтропическа буря, макар и за няколко часа.

Ураганите рядко достигат до Испания и от службата казаха, че първоначално е било изключено „Бернард“ да е тропическа или субтропическа буря и затова тя не е наблюдавана от Националния център по ураганите. Въпреки това, От Aemet допълниха, че „Бернард“ е имала някои сходни характеристики като силни бури в централната зона и липса на добре изразени фронтове.

През последния месец Испания се сблъсква с изключително необичайно време. По-рано през октомври голяма част от жителите се спасяваха от безпрецедентна октомврийска гореща вълна, която продължи седмици.

От миналата седмица обаче се появиха силни бури. Миналия четвъртък Мадрид пострада от широко разпространени наводнения, след като бурята „Алине“ остави валежи, които счупиха всички рекорди от 1860 г. насам.