Референдумът за промяната на името на Македония не събра нужната избирателна активност от 50%, за да бъде валиден. В същото време над 90% от гласувалите са подкрепили промяната. 

Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса „Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?”

91,48 на сто от гласувалите са подкрепили промяната. Против нея са 5, 72 процента.

Изибирателната активност е била 36, 87 на сто.

„Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО", се казва в съобщение на българското Минестерство на външните работи.

Сега въпросът за името на Македония трябва да бъде решен от парламента.

Македонският министър-председател Зоран Заев  заяви, че, ако ВМРО-ДПМНЕ бойкотира конституционните промени за промяната на името на Македония в парламента, ще свика предсрочни парламентарни избори.

Заев излезе снощи пред поддръжниците на референдума и в емоционална реч обяви резултатите за успех.

Противниците на премиера, организациите бойкотиращи референдума, се събраха пред парламента и празнуваха. Те носеха еврейски звезди и сравниха референдума с Холокоста.

Зоран Заев пък обяви че гласуването за знак на зрялост и благодари на гласоподавателите. Над 600 хиляди македонци са гласували за ЕС и НАТО, обяви министър-председателят.