Редица служители на пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест в очакване на разследване за причините на огромната експлозия, която избухна там във вторник. 

По последни данни взривът е убил поне 145 души, а ранените са над 4000. От днес в града започва двуседмично извънредно положение. 

Снимка: Reuters

От митническата служба на страната съобщиха, че преди време са поискали складираната амониева селитра - причинител на експлозията, да бъде премахната, но това така и не се е случило. 

Миналата година е издадена препоръка за запълване на процепи в стените на склада, откъдето се разнасяла силна миризма. Именно от този ремонт се смята, че е тръгнала фаталната искра, причинила първоначалния пожар. 

Снимка: Reuters

Междувременно Световната банка обяви, че е готова да отпусне на Ливан допълнително финансиране за справяне с последиците от взрива. А Великобритания се ангажира да помогне на Бейрут с 5 милиона лири.

Днес районът около мястото на експлозията е отцепен, а опасенията са, че още десетки повредени сгради могат да рухнат. 

Много лекари не са спали вече второ денонощие. "Сейнт Джордж" е една от трите болници, извадени от строя.

"Имаме много жертви. Изгубихме четири сестри. Виждате – тук вече няма болница, таванът пада, положението е критично", заяви говорител на болницата. 

Кадри от местна църква показват момента на взрива, заснет по време на литургия, излъчвана онлайн. 

А възрастна жена вдъхна надежда на опустошения град с пиано изпълнение на стара шотландска песен насред пострадалия си дом.