Американският Сенат прие знаков закон за контрол върху оръжията. Той предвижда ограничаване на достъпа до оръжия и милиарди долари за психично здраве и безопасност в училищата.

Историческият законопроект, подкрепен от демократи и републиканци, включва затягане на проверките при купувачите на оръжие, които са под 21 години.

Извършителите на домашно насилие няма да имат право да носят оръжие, както и изземване на оръжия от хора, които се смятат за опасни.

Това е първата законодателна рамка от 30 години, която се опитва да въведе контрол върху притежаването на оръжие в Щатите. До нея се стигна след последната масова стрелба в начално училище в Ювалди от преди няколко седмици, при която бяха убити 19 деца и двама учители.

Снимка: EPA

Законодателите не успяха да постигнат компромис за по-строги рестрикции, както искаше президента Джо Байдън, като забрана за продажба на автоматите с голям брой патрони в пълнителите, като тези използвани при повечето масови стрелби в страната.

„Това не е панацея за насилието с огнестрелни оръжия в нашата страна, но е отдавана назряла стъпка в правилната посока. Приемането на този законопроект за контрол върху оръжията е наистина важно и ще спаси животи“, каза Чък Шумър, лидер на Демократическата партия в Сената.

„Тези, които казват, че нарушаваме правата на спазващите закона граждани съгласно Конституцията, за да правим добра политика, грешат. Приемането на добро законодателство и подкрепата на Конституцията не се изключват взаимно“, каза Джон Корнин, сенатор от Републиканската партия.

Предстои законът да бъде гласуван от Камара на представителите по-късно днес, след това отива за подпис от президента Байдън.