След кратко съвземане рублата отново тръгна надолу. Магазините с вносни стоки в Москва затвориха временно, за да сменят табелките с цените. А властите предприеха нови мерки за разрешаване на кризата с националната валута.

Правителството и Централната банка предприемат отчаяни действия да охладят страстите на борсовите играчи, да предпазят рублата ново пропадане, а икономиката от дълбока рецесия. Главната цел е да бъде овладяна паниката.

„Цените растат, но не мога да кажа, че това има някакво кардинално значение за моя живот. Не е съвсем тежко, но не знаем оттук нататък какво ни чака”, казва Елена.

Президентът Владимир Путин засега запазва мълчание за драматичния срив на рублата през последните дни, но неговият съветник Андрей Белоусов даде да се разбере, че властите са готови на решителни действия за да спрат тази, както той се изрази „вакханалия на валутния пазар”.

„Ситуацията ни завари неподготвени, защото нашите политици подхванаха игрички, които не трябваше да започват. И за съжаление, както обикновено, страда народът”, коментира Анастасия.

„Всичко идва оттам, че американците искат да свалят нашия президент”, мисли Александър.

В тази ситуация повечето руснаци вместо да се втурнат към банките и обменните бюра да купуват валута, която и без това на много места просто липсва, предпочетоха да спасяват спестяванията си в магазините за черна и бяла техника и в автомобилните салони.

Обикновените руснаци едва сега си дават сметка, че валутният курс, който дълги години оставаше стабилен, всъщност сериозно може да влияе на инфлацията и доходите им.