Стотици селскостопански работници, предимно африканци, които събират реколтата от домати в Южна Италия, обявиха стачка. Те протестираха днес с искане за повече уважение и по-добри условия на труд след смъртта на 16 техни колеги при две пътни катастрофи, предаде АФП.

"Ние не сме роби, не на експлоатацията", скандираха сутринта демонстрантите по време на шествие, наречено „Марш на червените барети”. В него се включи и областният управител на Пулия Микеле Емилиано. 

В италианската провинция Фоджа, в южната област Пулия, хиляди африканци, а също и поляци, българи и румънци цяло лято берат домати под жаркото слънце. Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане.

Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбелязва агенцията.

16 души загинаха и четирима бяха тежко ранени през изминалите дни при две катастрофи на микробуси, превозващи чужденци, работещи в земеделието. 

При едната от тях, в края на работния ден на 6 август, четиринайсет сезонни работници "са пътували натъпкани в бял микробус с българска регистрация, който в най-добрия случай е бил предвиден да превозва осем души", пише в. "Кориере дела сера". 12 души загинаха, след като возилото се блъсна в тежкотоварен камион.

Италианският външен министър Матео Салвини обяви, че в провинция Фоджа има мафиотска престъпност.

През последните месеци пътна полиция е иззела 300 автомобила в региона, повечето с български регистрационни номера.

В bTV Репортерите разказахме за схемата с експлоатация на работна ръка, част от която са и наши сънародници.