Европейските лидери побързаха да поздравят избрания президент на Съедините щати Джо Байдън малко след оповестяването на победата му от американските медии.

Поздравления за успешната кампания направи и българският президент Румен Радев.

Голямата част от европейските реакции се появиха почти едновременно - около час и половина, след като американските медии обявиха резултатите в Пенсилвания и стана ясна победата на Джо Байдън.

В потока от поздравления се включиха и европейските институции. Макар и неофициално, не всички 27 страни от ЕС празнуват победата на Байдън.

Първите дипломатически реакции дойдоха от Ирландия и Шотландия. Последваха поздравленията от Германия и Франция, от ЕК и от Съвета на ЕС.

Днес германският канцлер заяви, че Европа е готова за повече отговорност.

„Ние, германци и европейци, знаем, че трябва да поемем повече отговорност в това партньорство на XXI век. Америка е и остава нашият най-важен съюзник. Но се очаква от нас – и с право, да направим повече усилия, за да гарантираме сигурността си и да защитаваме убежденията си по света“, каза Ангела Меркел. 

Въпреки предвидената координация, някои избързаха и поздравиха Доналд Тръмп за преизбирането му, докато все още гласовете се брояха.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пределно ясно е, че американският народ избра Доналд Тръмп и Майк Пенс за още четири години. Поздравления за Републиканската партия за силните резултати в дясното пространство!“, написа в „Туитър“ премиерът на Словения Янез Янша.

Дипломатичен тон днес от страна на ЕК за европейското единство след американските избори.

„Председателката поздрави избрания президент от свое име и от името на ЕК. Всяко правителство е свободно само да реагира. Видяхте, някои реагираха малко преди нас, други – след нас“, каза говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Изборът на новия американски резидент ще промени не само трансатлантическите отношения, но и вътрешната европейска политика, смятат наблюдатели в Брюксел.

Утре предстои мини европейска среща на върха. Темата е отговор на ислямисткия тероризъм. По обед в Париж френският президент Еманюел Макрон посреща австрийския канцлер Себастиан Курц. След това във видеоконференция ще се включат германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на ЕК и Съвета.