Щатът Флорида започна издирване на изчезнали хора и възстановителни работи, след като беше ударен от урагана „Ирма”. Стихията отслабна до първа степен, но продължава опасно да вилнее по западното крайбрежие на Флорида. Съобщaва се за най-малко 4 жертви и нанесени огромни щети.

Цели квартали на Маями са наводнени, а около 4 милиона домакинства нямат ток. Островите Флорида Кийс остават напълно отцепени. Властите там предупреждават за назряваща хуманитарна криза.

Снимка: EPA

Няма информация за пострадали или бедстващи българи, съобщиха за bTV от консулството ни в Съединените щати.

Семейство Иванови обаче разказват, че са изкарали безсънна нощ в Тампа. „Чуваше се невероятен шум, като свистене от влак. Ужасно беше”, разказа Соня Иванова.

Окото на урагана преминава на 30 километра от Орландо. Там наши сънародници са без ток, а властите са издали забрана хората да не излизат от домовете си.

„Все още сме под задължителна забрана, имаме вечерен час”, обясни Димитрий Панчев. 

Убежищата в Тампа са препълнени с хора, неуспели да се евакуират навреме. Местно училище, превърнато във временен приют, е приютило над 2000 души при капацитет от едва няколкостотин.

Президентът Доналд Тръмп разпореди спешна федерална помощ за Флорида. 

„Лошата новина е, че това е голямо чудовище. Но мисля, че ние сме много добре организирани”, коментира той. 

„Ирма” отслабна до тропическа буря с придвижването си към щата Джорджия, но все още остава много опасен, предупреждават експерти. 

Водещи, репортери и метеоролози пък стигнаха до крайности, за да хванат в кадър стихията. Част от зрителите осъдиха рисковете, които поемат репортерите, други пък го възприеха като забавно преживяване.