Съединените щати също възнамеряват да приключат мисията си за противовъздушна отбрана в Южна Турция, след като вчера и Германия обяви, че ще изтегли оттам зенитно-ракетните си комплекси "Пейтриът", предаде турската частна телевизия НТВ.

Американското посолство в Анкара публикува на сайта си съвместно изявление на правителствата на Турция и САЩ, в което се посочва, че мисията на САЩ в Турция, която приключва през октомври, няма да бъде удължавана.

Батареите със зенитни ракети "Пейтриът", разположени по турската граница със Сирия, ще бъдат върнати в САЩ, за да бъдат осъвременени, така че "американската противоракетна отбрана да запази способностите си да отвръща на разгръщащи се глобални заплахи и да защитава съюзниците и партньорите, в т.ч. Турция", се посочва още в текста.

Междувременно се подчертава, че "Съединените щати и НАТО са ангажирани да подкрепят сигурността на Турция и регионалната стабилност".

Ден по-рано Германия също обяви, че ще приключи мисията си за противовъздушна отбрана в Турция. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен съобщи в изявление, че мандатът на операцията, който изтича на 31 януари 2016 г., няма да бъде удължаван.

Причината е, че основната заплаха в региона идва от джихадистката групировка "Ислямска държава", която не разполага с ракети.

Германия, САЩ и Холандия се включиха с по две батареи "Пейтриът" в усилията за защита на турската граница през януари 2013 г., след като Анкара поиска от партньорите си от НАТО помощ, за да защити границата при евентуална заплаха от съседна Сирия.

Холандците прекратиха мисията си по-рано тази година, но на мястото на холандските ракети в южния турски окръг Адана бе разположен испански ракетен комплекс, напомня "Хюриет дейли нюз".