Световната здравна организация следи нов вариант на коронавируса, който идва от Колумбия, предаде „Франс прес“. Наречен е „Мю“, пълното му название е B.1.621 и е идентифициран за първи път през януари.

До момента той е доказан в няколко южноамерикански страни и в Европа, като има даже тенденция на глобално намаляване до 0,1% от всички секвенирани проби. В „родната“ си Колумбия обаче „Мю“ е откриван в 39% от пробите и така остава рискът от вълна.

Според здравните експерти вариантът има мутации, които има опасност да го направят неподатлив на прилаганите към момента COVID ваксини. В бюлетина на СЗО обаче се подчертава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.

Всички вируси, включително причинителят на COVID-19 – SARS-CoV-2, мутират в течение на времето, но повечето мутации имат малък ефект върху основните характеристики на заразата. В някои случаи, обаче, промените влияят на начина, по който вирусът се предава, тежестта на последващото заболяване и ефективността на лекарства и ваксини.

СЗО към момента идентифицира 4 варианта на COVID-19, сред които „Алфа“ (наличен в 193 държави) и по-новият силно заразен „Делта“ (достигнал 170 държави), който през последните седмици удари местата с голям брой неваксинирани и с по-разхлабени противоепидемични мерки.

5 варианта, сред които е и „Мю“, се следят от Световната здравна организация.

В същото време вирусолозите в Южна Африка следят нов местен щам, познат като C.1.2. Събраните досега данни сочат, че той мутира почти два пъти по-бързо от останалите известни варианти. Вече са започнали проучвания, които да установят какви ще са ефектите от тези мутации.