След бурни дебати и въпреки яростната опозиция от Демократическата партия Сенатът на САЩ утвърди сенатора Джеф Сешънс за министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ.

Многоседмичната битка около кандидатурата на Сешънс завърши с 52 срещу 47 гласа в негова полза. Това съотношение почти съответства на партийното разделение в горната камара на Конгреса.

Демократите твърдяха, че Сешънс – един от най-консервативните сенатори – е твърде приближен на президента Доналд Тръмп и хайдлайнер по въпроса за имигрантите, че няма да защитава правата на малцинствата и на гейовете, както и правото на жените на аборт.

Противниците на назначението му се опасяват, че нелегалните имигранти, живеещи от дълги години в страната, няма да могат да получат справедливо съдебно разглеждане на случаите им и може да бъдат депортирани по бърза процедура.

По време на дебатите вчера се стигна до фрапантен случай. С процедурна хватка лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл прекъсна изказването на сенаторката демократка Елизабет Уорън, която се опита да прочете в залата писмо от вдовицата на лидера на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг, написано още през 1986 г., което не е било приложено към досието на Сешънс, предложено за обсъждане в Сената.

Снимка: EPA

В писмото се говори за расистките изказвания на Сешънс, заради които още тогава е било отхвърлено неговото назначаване за федерален прокурор.

След като ѝ бе попречено да говори в залата, сенаторката Уорън, която е смятана за перспективен кандидат на демократите за следващите президентски избори, продължи да чете писмото на Корета Кинг в кулоарите на Сената. Това бе предавано пряко във „Фейсбук”, където Уорън събра милиони зрители и горещо одобрение.

Мнозина анализатори отбелязаха, че така неволно републиканците са я превърнали в политик от национален мащаб и нещо като легендарна фигура на демократите, които в момента имат силна нужда от обединителна фигура.

Снимка: EPA

Сешънс е привърженик на съкращаването на данъците и държавните разходи, заради което си спечели прозвището „бюджетен ястреб”. Той беше и яростен критик на външната политика на предишния президент Барак Обама.

Администрацията ще бърза той да заеме поста си, защото положението в министерството на правосъдието е екстрено, след като Тръмп безцеремонно уволни и.д. министърката Сали Йейтс, която изрази съмнение в законността на неговия указ, въвеждащ забрана за имиграция от няколко мюсюлмански страни.

Вижте още във видеото: