Броят на загиналите при двойния атентат в Кабул вeче е 215 души, сред тях са 200 афганистанци, 13 американски военнослужещи и двама британски граждани. Ранените са над 150 - жени, деца, талибански бойци и други 18 американски войници.

Двете експлозии станаха край един от входовете на летището в Кабул и край хотел, близо до него.
Преди часове Пентагонът уточни, че е е имало само един взрив, от прикачения към тялото на атентатора колан с експлозиви. Нападателят вероятно е стрелял и с автомат, преди да се самовзриви.

Отговорност за нападението пое афганистанското крило на "Ислямска държава". Вашингтон заплаши извършителите с отмъщение.

Снимка: Ройтерс

Пред заплахата от нови терористични атаки редица страни прекратиха евакуационните си полети. Сред тях са Германия, Швеция, Испания. Последните британски и френски полети от Кабул ще излетят този петък.

Вашингтон се закани с възмездие за извършителите на атаките.

„Няма да забравим, няма да простим. Ще ви издирим и ще ви накараме да си платите“, заяви американският президент Джо Байдън.

Според анализатори групировката, поела отговорност за атентата, не трябва да се подценява.

"Те разполагат с между 1500 и 2200 бойци, основно концентрирани в източните провинции на Афганистан, и са смъртни врагове с талибаните", казва консултантът по разузнаване и сигурност Колин Кларк.

Скандал тресе Лондон, след като вестник "Таймс" разкри, че при евакуацията на британското посолство в Кабул там са останали документи с контакти на работили за Запада афганистанци.

Хиляди търсят спасение от талибаните на границата с Пакистан. От ООН предупреждават, че половин милион души може да напуснат Афганистан.