Минути преди 13:30 ч. от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се е струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Цялото видео с молитвата вижте тук:

Християнските мозайки в "Света София" бяха закрити с бели платнища, които най-вероятно ще могат да се премахват извън времето за молитва.

Църквата на 1500 години, обект на ЮНЕСКО, е превърната в музей през 1934 г. По-рано този месец обаче турски съд отмени статута ѝ, а Ердоган нареди тя да бъде превърната в джамия. 

Решението да се превърне в джамия беше критикувано от религиозни и политически лидери по целия свят.

„Света София“ е построена като православна християнска катедрала и за първи път е превърната в джамия след османското завладяване девет века по-късно.