Мъжът, заподозрян в убийството на 18 души и раняването на 13 при масовата стрелба в Люистън, щата Мейн, бе открит мъртъв, предаде Ройтерс.

По този начин се слага край на 48-часовото издирване, последвало най-смъртоносния епизод на масова стрелба в история на САЩ, предаде Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

Тялото на 40-годишния Робърт Кард беше открито в гората близо до съседния град Лисабон Фолс, близо до мястото, където полицията откри изоставеното му превозно средство малко след стрелбата в сряда вечерта.

„Той е мъртъв“, каза губернаторът на Мейн Джанет Милс на пресконференция, като благодари на стотиците служители от различни агенции, участващи в издирването.

„Както много хора, тази вечер въздишам с облекчение, знаейки, че Робърт Кард вече не е заплаха за никого“, каза Милс.

Длъжностни лица казаха, че резервистът от армията на САЩ е открил огън по жертвите си в сряда вечерта, първо в боулинг залата, а минути по-късно в ресторант.

Полицията все още не е установила мотива за нападението.

Стрелбата и продължителното издирване разтърсиха обикновено оживената, но спокойна общност на Луистън.

По-рано в петък щатската полиция на Мейн отмени заповед, с която десетки хиляди хора бяха принудени да останат по домовете си, докато издирването продължава.

Снимка: Ройтерс

Градът се намира на брега на река Андроскогин на около 56 км северно от най-големия град на щата Портланд и почти толкова югозападно от столицата на Мейн, Аугуста.

Кард, сержант от резерва на армията от близкия град Боудойн, е описан от властите като инструктор по огнестрелни оръжия, който е служил като специалист по доставки на петрол, когато е бил на служба във военната база в Сако, Мейн.

Органите на реда казаха също, че той е имал история на психично заболяване и е бил поставен в психиатрично заведение за две седмици през лятото на 2023 г., след което е бил освободен.

Часове след кръвопролитието в сряда вечерта полицията разпространи снимки от камери за наблюдение от едно от местопрестъпленията.

Снимка: Ройтерс

Първоначалната следа отведе полицията град Лисабон, на около 11 км югоизточно от Люистън, където униформените откриха бял автомобил, който смятат, че Кард е използвал, за да избяга.

Като част от издирването на Кард, полицията претърси водите на река Андроскогин с водолази и сонар в петък и изпрати екипи от служители от врата на врата в квартала, търсейки допълнителни улики и възможни очевидци.