Задържаха шамана Александър Габишев, който вървеше към Москва, за да свали Владимир Путин от власт. Той ще бъде предаден на специалисти в психодиспансер, пише руската редакция на Би Би Си.

Александър се определя като „шаман войн” и смята, че президентът на Русия е демон.

Специалисти от Якутия ще работят с шамана, за да разберат има ли психологически проблеми, като му окажат квалифицирана помощ.

Пътешествието на „шамана войн” започва през март от Якутия, като той успява да измине 3 хиляди километра пеша. По пътя към него се присъединяват още хора.

На митинг в Чита на 12 юни Александър призовава да се създадат обществени структури, които да могат да приемат и закони с думите: "Помнете, Путин не ви е ориентир". Именно тогава става популярен в социалните мрежи.

На границата с Бурятия шаманът е посрещнат от свои съмишленици, които го упрекнали във войнствено поведение, което не е характерно за шаманизма.

Така се стига и до задържането на Александър от полицията.

От местното полицейско управление в Бурятия поясняват, че арестуваният се издирвал за извършено престъпление в Якутия и трябва да бъде върнат там.

Не става ясен характерът на престъплението, а в официалната база данни за издирвани хора в Якутия не фигурира името Александър Габишев.