Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха над 40 души, а близо 240 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави.

Това каза експертът по антитероризъм Славчо Велков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Без съмнение това е мегатерористичен акт, може би най-значимият за Турция през последните години, по-значим по мащаби от тези в АнкараИстанбул и Диарбекир от последните месеци, каза Велков.

Той допълни, че може да свърже най-малко три неща с подобен акт: призива на говорителя на „Ислямска държава“ (ИД) от преди около месец за атентати по време на свещения месец Рамазан; по това време точно преди две години беше обявен халифатът в Ирак, т.е. датата е свързана с появата на ИД; размразяването и възстановяването на отношенията с Русия, която е един от най-големите врагове на ИД.

Преди дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган се извини на колегата си Владимир Путин за сваления през ноември руски самолет.

Нападението е подготвено предварително, но извинението към Русия може да е било удобен повод за насрочване на датата на атентата. Това извинение е акт с много политически последици, посочи експертът.

На въпрос дали има опасност за България, той отговори, че „всяка една европейска държава е мишена, още повече, че призивът на ИД е за атентати на територията на Европа“. По думите му обаче „това е въпрос на политика, отношение, кой ги предизвиква и имат ли мотивация. В сравнение с редица европейски летища, българското летище, като обект на критичната транспортна инфраструктура, е едно от добре охраняваните“.

Ако ме питате има ли повод, по-малко вероятно е нашето летище да бъде ударено от подобни организации, отколкото това в Истанбул, каза Велков.

Той каза още, че с атаката ИД показва на всички, че е със съхранени способности и може да действа, когато пожелае. Може да се каже, че е терористичният акт е успял, защото, макар силите за сигурност да са успели да се намесят, той не е бил неочакван, имали са предупреждение за нещо подобно. Нормално е организации като ИД да се насочват към такива значими обекти, посочи Велков.

Вижте целия разговор във видеото.

  • В Турция задържаха още трима заподозрени за атентатите
  • ЦРУ: „Ислямска държава” е внедрила в Турция поне 5 клетки
  • Идентифицираха двама от взривилите се в Истанбул атентатори
  • От къде идват бойците на „Ислямска държава“
  • Българската следа в атентата на летище „Ататюрк“ (ОБЗОР)
  • Няма точни данни кога и как Ахмет Чатаев е влязъл в България
  • Общо 24 души са в ареста в Турция след атентата на летище „Ататюрк”
  • Чеченец, свързан с атентата в Истанбул, е бил задържан у нас преди години
  • Лицето на трагедията в Истанбул
  • Две групировки стоят зад последните атентати в Турция