Краят на белязаната от криза 2013 г. ще бъде посрещнат в Западните Балкани скромно, но с много музика, веселие и традиционни гозби, предаде ТАНЮГ.

Хърватите освен по домовете си ще се веселят на централния площад в Загреб, където ще има традиционен концерт и фойерверки. Освен това са организирани и безплатни гощавки на още две места в града.

Във Вараждин е планирано среднощно надбягване, в Дубровник и Осиек в полунощ ще танцуват валс, а хитът на празненството в Сплит ще бъде видео стена, на която на фона на морски вълни ще се прожектират събития от годината. В Риека по традиция на главната улица ще се сервира греяно вино и чай и ще бъдат организирани безброй игри с награди.

В Босна и Херцеговина кризата е принудила повечето граждани да прекарат новогодишната нощ у дома и да се откажат от пътувания в чужбина. Туристическите агенции съобщават, че тази година резервациите са предимно за планински курорти в Сърбия, където празникът може да бъде съчетан със скиорски развлечения.

Затова пък в Сараево се очакват гости от Хърватия, Словения, Сърбия и Черна гора. Мотото на празненството в босненската столица ще бъде „Тропическа нощ в Сараево" в чест на националния отбор на Босна и Херцеговина, който се класира за финалите на световното първенство в Бразилия през 2014 г.

В Сараево, Баня Лука и Добой ще има фойерверки и концерти на местни певци и духови оркестри, но в по-малките градове няма да бъдат организирани празници на открито.

Весело ще бъде и в Подгорица, а черногорското крайбрежие на Нова година ще бъде сборен пункт за най-големите естрадни звезди от региона - Здравко Чолич, Северина, Желко Йоксимович, Весна Змиянац, което според туристическите агенции е гаранция за добра посещаемост и настроение.

Градските власти в Белград съобщиха, че са очаквали около 20 000 гости за Нова година, но след като било съобщено, че на новогодишния концерт ще пее Цеца Величкович, мнозина белградчани, а и туристи са променили плановете си и са решили да отидат на концерта, така че може да се очаква на площада тази нощ да се съберат около 50 000 души. Всички участници в новогодишния концерт в сръбската столица тази година са се отказали от хонорарите си.