Руснаци, които живеят в България, предоставят военна техника в помощ на Киев. Помощта включва шест автомобила, които са модифицирани и оборудвани за нуждите на фронтовата линия в Украйна.

Ще се използват от военното формирование "Легион Свобода на Русия" в рамките на украинската армия, като ще се използват основно за превоз на офицери.

На площада пред храм-паметник „Свети Александър Невски“ в София бяха показани шестте автомобила, които ще бъдат изпратени.

Хората, които показаха колите, бяха с маски и очила. Те предоставиха на журналистите визитни картички на "Група за техническо обезпечение в България" към "Свобода России".

Двама от мъжете говориха пред медиите, но не поискаха да се представят. Причината, по думите на единия, е, че в Русия хора, които работят против режима на Путин, са подложени на тормоз. Те се опасяват и че ще пострадат техните роднини, ако ги разпознаят.

Организаторите обясниха, че това е третата партида автомобили, които се закупуват от България и ги изпращат на фронта към руския легион – това са руснаци, които воюват на страната на украинците. 

Средствата са събрани от руски граждани и етнически руснаци. Освен техника към фронта в Украйна те изпращат още дронове и термобельо, но не и оръжия, обясни единият от мъжете. Той добави, че закупените автомобили се използват на фронта от офицерския състав и за придвижване.

Във връзка с действията на "Легион Свобода на Русия" на фронта мъжът обясни, че "те защитават Украйна, не нападат" и добави, че украинците не са агресор, а искат да освободят териториите си. 

"Като гражданин на Русия считам за неприемливи действията ѝ и правя всичко, за да помогна на Украйна да победи режима на Путин", маскиран мъж, цитиран от БТА.

"Да бездействам, не е вариант, ако не направим нещо, ситуацията няма да се подобри и ще продължат да загиват хора", посочи още той.