Мнозинството в Европейския парламент порица назначаването на Мартин Зелмайер – доскорошния началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за генерален секретар на ЕК.

Евродепутатите решиха случаят да бъде разследван от парламентарна комисия, а резолюция да бъде гласувана през април.

Единствено групата на Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи Юнкер, защити назначението. Въпреки това дори ЕНП отбеляза, че Европа принадлежи не на чиновниците, а на гражданите.

Социалистите и демократите посочиха, че с това назначение се налива вода в мелницата на популистите. Те попитаха как ЕК ще възвърне доверието и призоваха за прозрачни назначения.

Европейските реформатори и консерватори отбелязаха, че не са получили отговори на въпросите, появили се в почти всички водещи европейски и световни медии.

„Има много неясноти, трябва да направите най-доброто, за да заслужите доверието и да докажете, че работата не е нагласена”, обърнаха се те към ЕК.

Групата на либералите (АЛДЕ) призова назначението на Зелмайер да бъде оттеглено.

Вземате евродепутатите за глупаци, това е глупава стратегия. Става дума за липса на политическа преценка на комисията. Политиката означава отчетност, тук трябваше да бъде Юнкер. ЕК се остави да бъде водена за носа от чиновник. Как да очакваме ЕК да защити европейския интерес срещу президента на САЩ Доналд Тръмп от влиянието на лобистите”, попитаха от АЛДЕ.

Снимка: EPA

По оценката на либералите въпросното назначение унищожава доверието в ЕК като защитник на прозрачността в обществената администрация.

„Това е разрушително, откъснати сте от действителността”, допълниха те. Либералите предупредиха, че ако решението не бъде променено, ще оттеглят подкрепата си за ЕК.

Групата на Зелените призова Комисията отново да се сближи с обществото. Според Зелените Зелмайер работи авторитарно.

Европейската обединена левица оцени поведението на ЕК като унижение към евродепутатите.

Всичко намирисва покрай това назначение зад закрити врата”, коментираха евродепутатите от тази парламентарна група.

Според тях случаят заприличва все повече на историята с комисията на Жак Сантер, която се наложи да подаде оставка през 1999 година.

Групата „Европа на свободата и пряката демокрация” определи Зелмайер като „фанатик, който сега е най-влиятелният чиновник на света”.

Групата „Европа на народите и свободата” на шега и с възмущение предложи изборите за ЕП догодина да бъдат отменени, а вместо това новите евродепутати да бъдат посочени според симпатиите на Юнкер.

Снимка: EPA

От името на ЕК еврокомисарят Гюнтер Йотингер отбеляза, че решението за повишението на Зелмайер е било взето единодушно от еврокомисарите по предложение на Юнкер.

„Действахме по правилата. Няма съмнение, че Зелмайер притежава всички необходими качества за поста. Проверете решението ни, но го приемете”, призова той евродепутатите.

Според множество наблюдатели кризата, предизвикана с назначението на Зелмайер, е най-тежкият трус от встъпването в длъжност на ЕК под ръководството на Юнкер.

Генералният секретар на ЕК е най-висшият чиновник в институцията и обичайно остава на поста си по-дълго от председателя на институцията. Днешният дебат в ЕП бе озаглавен „Политическата почтеност на ЕК и особено назначаването на генералния секретар”.

Използвани са материали на БТА