Световната банка временно спира класацията „Doing Business“, съобщиха от международната институция. Това се случи часове, след като стана ясно, че класацията е била манипулирана в полза на Китай.

Всичко започва след независима проверка, поръчана от Световната банка. Заключенията: през 2018 г. ръководни кадри, сред които и тогавашният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева, са оказали натиск върху екипа, който изготвя бизнес класацията "Doing Business". Целта е била да издигнат Китай по-нагоре. 

Днес от екипа на Кристалина Георгиева съобщиха за bTV, че тя няма възможност да коментира казуса.

Единствената ѝ реакция остава съобщението от сайта на Международния валутен фонд, който сега оглавява: „Не съм съгласна с констатациите и тълкуванията в разследването за нередности в данните, доколкото то се отнася до моята роля в доклада "Doing Business" на Световната банка за 2018 г. Вече имах кратка среща с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос".

Индексът "Doing business" или "Правене на бизнес" има голяма тежест сред инвеститорите. Изготвя се от Световната банка, а Симеон Дянков е един от неговите създатели.

„Още преди години имаше редица критики, че много държави се опитват чрез лобизъм да окажат влияние върху класацията“, смята икономистът Руслан Стефанов.

Според него новината е голям удар за доверието в качеството на изследванията, които се правят от Световната банка. През 2018 г. Симеон Дянков е съветник на Кристалина Георгиева. Той не отговори на поканата на bTV за интервю.

“В одиторкските и рейтонговите агенции винаги има един такъв момент на дали бизнеса, който правят и парите, които получават - в случая от Китай със Световната банка, не влияят върху начина, по който се представят в тези класации”, допълни Стефанов.

Класацията е критикувана и преди. През 2018 г. главният икономист на Световната банка Пол Ромър напуска. В интервю за "Уолстрийт Джърнъл" казва, че Китай често е оказвал натиск за промяна на проектодокладите. Ромър напусна заради несъгласия с Георгиева и тогавашния президент на банката.