Скандалът с „Фейсбук” се разраства. Въпреки че Марк Зукърбърг се извини за злоупотребата с лични данни, правителствата на Великобритания и Германия настояват за среща с основателя на социалната мрежа.

Марк Зукърбърг призна за недостатъците на „Фейсбук” в интервю за Си Ен Ен и обеща да ограничи достъпа на приложения до личните ни данни.

„За да сме сигурни, че някъде там няма друга „Кеймбридж Аналитика”, ние ще разследваме всяко едно приложение, което има достъп до нашата база данни”, увери Зукърбърг. Във всеки един момент се събира информация за нас от милиони приложения – от това къде сме почивали до кой профил сме харесали. Обработва се и се анализира.

„Много малка част от зрителите си дават сметка, че „Фейсбук” знае за нас най-съкровените ни данни и мечти, които не споделяме и с най-близките си”, заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Информацията се използва в дигиталния маркетинг – предлагат ни реклами в социалната мрежа, които ни интересуват. В една от дигиталните агенции имат данните на над милион потребители.

„Ние използваме платформата на „Фейсбук” и „Гугъл”, за да събираме „кукита”. Тези „кукита” са с разрешения на потребителя. Как използваме тази информация, показваме му реклама на нашия продукт с добавена отстъпка”, обясни управителят Мартин Попов.

Подходът се използва и за политически цели, както „Кеймбридж Аналитика”. „Това е по-ефективна пропаганда, отколкото тази по времето на комунизма”, смята експертът Спас Иванов.

А как да предпазим данните си в социалната мрежа? В настойките на профила ви ще откриете секцията с приложения. Там можете да ограничете използването на личната ви информация от „Фейсбук” от образование до това какво харесвате и какво е семейното ви положение.

В друга секция можете да ограничите информациите от профила си, чрез които може да бъдете манипулиран.