Скандал избухна в Съединените щати, след като президентът Доналд Тръмп е записан да притиска висш държавен служител в Джорджия да "намери достатъчно гласове, за да преобърне изборния резултат". Телефонният разговор беше разкрит от вестник "Вашингтон пост".

По време на едночасовия разговор с щатския секретар на Джорджия Тръмп е заплашил партийния си колега, че поема "голям риск" и че може да е виновен за престъпление, ако не действа срещу "изборната измама".

Тръмп загуби за малко Джорджия на изборите на 3 ноември. Демократът Джо Байдън победи с около 12 000 гласа. Резултатите там бяха броени два пъти, а въпреки твърденията на Тръмп няма доказателства за изборна измама. 

„Просто искам да намеря 11 780 гласа, защото спечелихме щата. И, честно казано, това трябва да стане много бързо“, казва в записа Тръмп.

Президентът настоява, че е спечелил и че няма нищо лошо да се каже, че резултатите са преизчислени. Секретарят отговаря, че информацията му е грешна.  

Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис коментира записа и определи казаното от Тръмп като "безсрамна, безочлива, дръзка злоупотреба с власт от президента на Съединените щати".

В същото време, новият Конгрес се събра на първо заседание на фона на заплахите от републикански сенатори да гласуват против утвърждаването на резултатите от изборите. 80-годишната Нанси Пелоси от Демократическата партия беше преизбрана за председател на Камарата на представителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!