САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания химическо нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, заяви американската представителка в ООН Ники Хейли.

"САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания нападение срещу двама души, при което е използвано нервнопаралитично вещество от военен клас", заяви тя на среща на Съвета за сигурност на ООН, като изрази пълната солидарност на САЩ с Великобритания.

Преди да отиде на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън заяви, че Лондон е поискал от Организацията за забрана на химическите оръжия да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Сергей Скрипал.

"Днес ще подканя моите колеги от съвета да застанат редом с нас срещу едно незаконно деяние", което излага на опасност живота на мирни граждани, добави той. Освен това Алън заяви, че няма обяснение, освен че нападението е извършено от Русия. Според него, Москва е нарушила конвенцията за химическите оръжия, като не е декларирала програмата "Новичок".

Той добави, че в рамките на разследването, което продължава, британската страна разглежда две версии: или зад отравянето стоят руските власти, или Русия е „загубила контрола над запасите си с отровното вещество“.

"Ние не говорим на езика на ултиматумите", заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, който обвини британската премиерка Тереза Мей, че създава истерична атмосфера с обвиненията си срещу Москва. 

Русия е изпратила нота до британското външно министерство, в която е поискала проби от субстанцията и е предложила извършването на съвместно разследване, "защото сме учтиви", подчерта Небензя. Той добави, че няма никакви доказателства за обвиненията срещу Русия, съдържащи се в писмото на Мей до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН.

Освен това руският постоянен представител предположи, че измисленият британски детектив Шерлок Холмс може би ще се справи по-добре с разследването от британския Скотланд Ярд.

Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън отговори, че Лондон не планира да предостави на Москва образци от веществото, с което е бил отровен Скрипал, предаде ТАСС.